Wednesday, 20 May 2015

SEMBELIT, PUNCA & BAGAIMANA MENGATASINYA DGN CMD

As salam dan selamat malam,

JOM BACA SEDIKIT INFO MENGENAI SEMBELIT, PUNCA & BAGAIMANA CARA UNTUK MENGATASI MASALAH TERSEBUT.

DAN BAGAIMANA CMD BOLEH MEMBANTU MASALAH ANDA.


Kesukaran membuang air besar atau lebih dikenali sebagai sembelit ini disebabkan oleh banyak perkara. Antaranya kurang minum air dan pengambilan ubat-ubatan yang bersifat panas seperti jamu dan ubatan herba. Bagi masyarakat Melayu, ibu-ibu yang baru lepas bersalin dilarang minum banyak air kerana dikatakan boleh menyebabkan saluran faraj berair dan perut jadi buncit.
Selain itu, kurang makan sayur-sayuran dan buah-buahan turut menjadi penyumbang kepada masalah sembelit. Alasannya, kebanyakan sayur-sayuran dan buah-buahan ‘sejuk’. Pengambilannya dikatakan boleh memudaratkan ibu dalam pantang padahal sayur dan buah kaya dengan serat yang berfungsi membantu proses penghadaman dan mempercepatkan aliran keluar sisa makanan dari tubuh.     
Sembelit selepas bersalin terjadi kerana perjalanan najis di dalam saluran usus menjadi perlahan. Keadaan ini disebabkan oleh beberapa faktor:
  1. Otot pada abdomen menjadi kendur menyebabkan tekanan pada bahagian dalam abdomen lebih rendah daripada biasa.
  2. Otot pada usus juga mengendur kerana kadar hormon progesterone yang tinggi semasa hamil.
  3. Takut hendak membuang air besar kerana bimbang jahitan pada luka episiotomi terbuka atau rasa sakit pada bahagian tersebut.
 Untuk mengatasi masalah ini, cubalah cara-cara ini:
  • Banyak minum air iaitu kira-kira 6 hingga 8 gelas sehari. Jika anda menyusukan bayi, kuantitinya perlulah ditambah. Air akan membantu penghasilan susu yang banyak, mengurangkan jangkitan kuman dan pundi kencing dan mengurangkan sembelit. Dehidrasi akibat kekurangan air kerana terlalu berpantang boleh menyebabkan luka lambat baik dan air susu menjadi kurang.
  • Jika terasa ingin membuang air besar, segeralah ke tandas walaupun anda rasa kurang selesa terutamanya dalam minggu pertama selepas bersalin. Ketahuilah bahawa lebih lama anda menahan diri daripada membuang air besar, lagi keras najis anda dan pastinya akan memburukkan lagi keadaan.
  • Lakukan banyak pergerakan seperti berjalan dan senaman ringan walaupun ketika dalam pantang. Cara ini akan memudahkan anda membuang air besar.
  • Makan makanan yang kaya serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain serat, makanan ini juga mengandungi banyak vitamin seperti vitamin C. Vitamin C diperlukan untuk memulihkan tisu-tisu yang tercedera semasa kelahiran bayi dan bagi menyembuhkan luka episiotomi ataupun luka caesarean.
  
KERAK USUS, BAGAIMANA HENDAK MEMASTIKAN USUS BERSIH?


MUCOID yang sekian lama berada di dalam usus. Geli kan? inilah hakikat jika kita ambil ringan masalah sembelit. 


Kandungan kerak usus menyebabkan BUNCIT. Kerak usus ini boleh mencecah berat 3- 5 KG. Percaya tak?


Memperkenalkan CMD titisan AJAIB yang diturunkan ALLAH untuk kita,


bagaimana CMD membantu menyelesaikan masalah sembelit?


Sembelit
CMD 10 titis setiap bangun tidur pagi. CMD 15 titis dalam air suam setelah sarapan, dan CMD 10 titis sebelum makan siang.

jom tengok TESTIMONI yang berkaitan dengan masalah berat badan, spt di bawah:-


dah beribu testimoni ye kawan-kawan
nak percaya terpulang
tak nak pun tiada PAKSAAN

Fara hanya menjadi orang perantaraan untuk berkongsi sedikit tentang kurniaan ILLAHI kepada kami. Sharing is caring, right?

Like my FB page jom!

Add friend dulu jom!

Salam Sayang,

FARA

#farabeautycmdjb
#CMDteamFara
#CMD

No comments:

Post a Comment