Wednesday, 30 April 2014

Shopping Tudung


Semalam punye cerita kawan-kawan. Dek kesibukan bekerja sampai tak update entry untuk blog. Buat janji temu dengan adik ipar Angah si kecik molek Hazamirna he.


Hah dalam kereta pun sempat pose ok.

Alolo.. Comel..




Nampak tak pintu gerbang UTM tu

Kat sini je saya shopping tudung he..





Ok semua.. Ini lah hasil tangkapan tadi

Wide shawl Rm15.00 per pc..

Banyak tak saya beli. Tamak..he.




Tadaa.. Siap untuk dipakai. Ni pakai lilit macam tu je ok. Tapi masih comel kan. Ahaks.

Ok sila muntah huhuk..






Sila like my fan page
Http://facebook.com/farabeauty




Monday, 28 April 2014

Selamat Pagi Semua


As Salam dan selamat pagi semua. 0630pagi. Pagi-pagi dah update blog. Kenapa? Otak masih cergas dan cerdas. Betul tak? Ada jelah idea nak keluar. Sebelum hilang baik tulis. Hah! Ni pun tips tau penulisan. Jangan simpan dan biar. Rugi.

Anak-anak sudah bangun awal tadi. Sekarang masa untuk tidur kembali. Sementara itu, dapatlah saya bersiap ke tempat kerja. Masih bekerja? Eh.. Bukan saya seorang blogger yang masih bekerja tau. Ramai tau. Sambil kerja pun boleh tulis blog. Zaman dah moden. Macam-macam kena buat. Kadang-kadang orang buat 2,3 kerja untuk menyara kehidupan. Lagipun saya dulu ada cita-cita nak jadi penulis buku. Tapi tak kesampaian. Sebab? Kurang pendedahan. Tiada arah tujuan. Adalah juga saya karang cerita. Tapi untuk bacaan sendiri sahaja. Ala-ala novel cinta remaja. Saya baca semula pun boleh tersenyum sendiri. Kelakar pun ada. He..

Sempat lagi ber'selfie' dalam perjalanan ke tempat kerja
Yang kusayang. Tempat mencari rezeki.

Lorong masuk ke kawasan tempat kerja
Ha cam tak kawasan ni? He..

Sayang jalan ni dah tak nampak cantik sebab musim
Bunga tuh dah habis. Terlambat. Kena tunggu musim nanti.


Dah sampai depan pintu ofis
Tapi kena park kat belakang
Maklumlah 'kuli'

Ok.. SELAMAT BEKERJA SEMUA







Friday, 25 April 2014

Bazaar oh Bazar


As Salam semua.. Rasa teruk sangat-sangat la hari ni. Entah kenapa, rasa bersalah sangat sebab tak praktikkan ilmu yang diturunkan oleh Cikgu Anys. Selama hampir 4 bulan, ini baru kali kedua saya post cerita sejak entri pengenalan diri diterbitkan. Nampak sangat tak tahap kemalasannya dan kesibukkannya itu. Hehe..ini pun curi-curi masa sambil menghayun buai baby Fasihah. Si Kakak Fathiah pula sedang melayan Disney Junior. Kasihan dah 3 Minggu tak hadir ke Tadika Nuri, Damansara Aliff, Johor Bahru, Johor. Sebab apa? Nanti saya cerita ok. Sekarang FOKUS pada Bazaar yang saya join dulu.

Hari ini cuma nak share sedikit tentang Bazar Jualan yang saya sertai bersama Adik Erni Nazira dan rakannya yang mengendalikan Perniagaan Tudung dan Pakaian Kanak-kanak. Kalau nak jenguk-jenguk FB mereka pun boleh. Like page sekali eh, hamboih.. Macam-macam pulak eh. Hah..ni baru dikatakan bagi betis nak peha. He.. Page bisnes mereka adalah seperti berikut; #colorsofscarf http://www.facebook.com/colorsofscarf dan #colorsofkids http://www.facebok.com/colorsofkids. Like dan share page mereka ye. Ehem..ehem.. Takde upah promo ke weii.. Haha.

Sejak March'2014 sampai sekarang saya dah join 3 Bazaar, yang pertama Charity Bazaar Dataran Bandaraya JB sambil berniaga sambil beramal. Makin banyak kita sedekah, makin banyak kita dapat semula, In shaa Allah. Kedua Booth sempena Hari Konvokesyen Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Kempas Johor. Dan yang sedang berlangsung sekarang bermula hari ini 25 April hingga 27 April 2014 adalah Alamak Bazaar. Jom ramai-ramai memeriahkan Dataran Bandaraya JB.

mama Erni sedang sibuk melayan pelanggan

antara barang jualan di bazaar

pelbagai jenis tudung, aksesori dan produk penjagaan diri
 dari colorsofscarf & fbo

sabun al razi, iris item, dianz vitamin & floral mask

booth colorsofscarf

Selepas beberapa booth kitorang join, akan datang ada lagi beberapa booth yang kami bakal masuk. semoga urusan dipermudahkan. Bukan hasil jualan dari segi RM kami cari, tapi agar semua pelanggan dan bakal pelanggan tahu kesungguhan kami dalam berbisnes. In shaa Allah, rezeki Allah itu luas.

Follow me:-
IG farabeauty_official
FB Fara Riza
Like my Fan Page
Fara Beauty

Baik Pulih Kewangan Anda



Repost:26 April 2014, Sat

Baikpulih Kewangan Bisnes, melalui Kelas akaun online / offline

Sumber:
http://kuazue.blogspot.com/2014/04/krat-seni-jahitan-sulaman-ulasan-kelas.html

Kenapa pula cik azue mengikuti kelas ini ya? Bukan kerana cik azue tidak tahu langsung
tentang asas urus akaun, cuma nya, cik azue ni bukan lah pelajar jurusan akauntan.
Jadi segala asas dulu adalah berdasarkan pengalaman kerja dengan orang dahulu.
Jadi walau pun tahu, tidak salah kalau cik azue ingin mengambil tahu lagi kan.
Dan tersangatlah mengejutnya, bila mana ada benda yang selama ini cik azue
ingat betul, rupa-rupanya salah konsep. Wakakakaka! Mari gelak kan diri sendiri.
Anda semua jangan gelak tau, nanti cik azue sentap. Hahahaha. Alhamdulillah,
Allah gerakan hati ini untuk berusaha juga mengikuti kelas tersebut walau pada
mulanya Chenta hati cik azue pernah berkata, "bukankah awak sudah tahu kan..."

Ok, apa yang cik azue belajar dalam kelas ini?

Pertama, beberapa hari sebelum kelas, cik azue dan rakan-rakan sekelas akan
dimasukkan ke dalam satu "group" di FB dibawah seliaan satu guru online tetap
(Puan Aishah Hussein) akademi bekerja di rumah (ADBR),  dan jumlah pelajar dalam
satu kelas adalah lima orang sahaja. Ini kelas cik azue ya, kelas orang lain, ada
empat orang, ada lima orang macam kelas cik azue juga. Kemudian, masing-masing
kami diberikan bahan bacaan melalui email sebelum kelas bermula. Maksudnya, kena
baca dan kaji dulu alat bantu belajar tersebut.

Kedua, hari kelas. Bila disebut sebagai online kelas, bagi kelas akaun ini, setiap
pelajar dan guru akan berada dalam talian pada masa yang sama melalui "group"
yang ditubuhkan terdahulu. Di hari ini barulah kami diperkenalkan dengan guru kelas akaun kami, 
iaitu Puan Khadijah Abdullah.

Bab 2 - Pengenalan kepada buku simpan kira-kira dan proses
Banyak lah yang di ajar disini. Tetapi apa yang dapat cik azue simpulkan dari bab ini adalah
a) semua belian yang kita buat kita perlu catat/rekod dalam buku simpan kira-kira
b) semua resit belian perlu kita buat salinan bagi mengelakan ianya pudar dan disimpan
c) setiap rekod perlu dilakukan secara disiplin dan secara harian
d) buat buku catatan kira-kira, satu untuk kegunaan sendiri, satu untuk kegunaan harian.
Buku catatan ini bertujuan bagi mencatat semua wang keluar masuk kita tak kira berapa
besar pun atau berapa kecil pun perbelanjaan tersebut. Sila catat perbelanjaan
selepas setiap urusan bagi mengelakan kita terlupa. Oleh itu cikgu cadangkan
menyimpan buku 555 di dalam beg kita dan dibawa ke mana sahaja.
Dan kerana itu juga, terus petangnya cik azue beli ini:-


Satu untuk abang hazim, satu untuk adik hazim, satu untuk duit belanja dapur
(duit sara keluarga chenta beri) dan satu untuk perniagaan cik azue. Habis
budak-budak ni pun diseret sama belajar mengurus kewangan masing-masing.
Membiasakan diri mereka sedari kecil, gitu.

e) Setiap hujung minggu (kalau boleh setiap hari) perbelanjaan ini dipindahkan
ke dalam buku simpan kira-kira sebagai simpanan rekod bagi tujuan semakan.



Kesimpulan bab 2 adalah; Buku Simpan Kira-kira adalah bertujuan bagi merekod
setiap transaksi yang dilakukan secara harian dan tetap dan setiap transaksi
 walau pun satu sen pun perlu direkodkan juga secara tetap ke dalam buku simpan
kira-kira tersebut.

Akhir bulan boleh la kita semak berapa perbelanjaan yang sedar dan tidak sedar
yang telah dan sudah kita lakukan, perlu, kehendak atau pembaziran.

*psssssst, di sini cik azue masih selamat, masih dalam garis panduan*

Bab 3 - Modal

Modal adalah sejumlah peruntukan WANG bagi memulakan satu PERNIAGAAN.
Wang PERNIGAAN jangan dicampur dengan wang PERIBADI dan jangan
guna duit PERIBADI untuk perbelanjaanPERNIAGAAN.
Nak selamat, daftarkan perniagaan dan buat akaun perniagaan. Apa-apa berkaitan
dengan perniagaan, guna wang hanya dari akaun perniagaan sahaja.

*psssssst, di sini cik azue sedikit silap. Oh tidak!*



Teropong-teropong diri, itu dia, sudah tersasar sedikit cik azue kawan-kawan,
walau pun sedikit sahaja, namun, melalui perbincangan dengan guru, boleh beri impak besar jika tidak 
di kawal. Nak tahu?
Dalam kes cik azue, bukan duit perniagaan guna untuk diri sendiri, tetapi duit
sendiri guna untuk perniagaan, bukan apa, konon-konon bagi jadi modal, sudahnya,
 MODAL yang asal berjumlah sedemikian menjadi sedemikian besar pula akhirnya.
Sudah, padan la asik tidak boleh untung (maaf bekas bos, saya pinjam tagline anda disini ya)

Bab 4 - Dokumen wajib dalam suatu perniagaan
a) Sebut harga (Qoutation)
b) Invoice
c) Resit
d) Penyata Bank
e) Baucer Bayaran

*psssssst, di sini cik azue alhamdulillah, semua ada.*




Bab 5 -  Pricing and Costing

Kalau nak tahu harga jual, kena tahu harga costing dulu. Dah tahu harga costing baru
boleh tahu harga jual.
Dan harga costing pula mesti mengambil kira semua aspek air, api, internet, petrol,
admin dan sebagainya, baru kemudian kita buat pricing atau harga jualan.
Dan disini juga, perlu tahu apa langkah-langkah terbaik bagi mengurangkan KOS dan
menambah KEUNTUNGAN

Bab 6 -  Belanjawan / Bajet

"Bajet adalah satu pelan perbelanjaan, iaitu cara untuk mengimbangai wang yang anda miliki 

dengan wang yang anda belanjakan."

"Pelan Kewangan anda adalah berdasarkan kepada pendapatan dan perbelanjaan."

"Pendapatan pula adalah wang yang masuk dalam poket anda dan perbelanjaan adalah
perkara yang memerlukan anda mengeluarkan wang."

Ok. Dah habis ulasan cik azue. Sebenarnya bukan 6 Bab, tapi cik azue kecilkan
mengikut pemahaman cik azue jadi 6 bab, mudah otak tua cik azue nak hadam.

Suka tak bila dah baca ni? Teruja tak nak belajar sama agar kita boleh kawal
ketirisan akaun kita, tak kisah la akaun sendiri atau pun perniagaan?
Banyak yang kita boleh dapat sebenarnya dalam tempoh 3 jam ni bagi yang baru
nak berkenalan dengan asas urus akaun ni. Tapi buat yang sudah master, jangan la,
nanti tidak memenuhi KPI anda pula. Ini kelas ASAS ya.

Bagi yang mencari-cari solusi bagaimana nak urus akaun kalian, Akademi ada
menawarkan kelas akaun ni secara online dan terbaru, ada juga offline. Hubungi
cik azue ya, pada yang berminat nak tambah ilmu akaun ni macam cik azue.
Nanti boleh buat ulasan sama-sama, kita semak mana yang kita silap dan betul
dan mana yang harus kita lebih baiki.

Oh sudah panjang entri ini. Di harap yang merindui kemunculan entri terbaru
cik azue, dapat manfaat dari perkongsian hari ini.
Akhir kalam, semoga anda dan kita semua dalam peliharaan Ilahi selalu hendaknya.
Terima kasih berkunjung ke sini dan

Wasalam

**************************************************************************************************************
Bagi yang mahu sertai kelas ini secara online, kelas akaun asas - kelas akan
diadakan Pada Bulan Mei, 5/5/2014 (9.30-12.30 t/h - 3 jam)
Bagi yang mahu lebih padat, boleh sertai kelas secara offline, bengkel sehari
pada 10/5/2014. Baikpulih semula pengurusan akaun bisnes. Bengkel ini
sangat-sangat sesuai untuk usahawan online atau offline. Insya Allah bermanfaat.

Kelas akaun offline
Yuran RM220
tarikh: 10.5.2014
Lokasi: Shah Alam
Tempat- 2nd Floor PKNS Bizpoint Shah Alam
Masa-9pg -5ptg
Makan tengahari dan air mineral disediakan.

Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.

Pendaftaran terus melalui saya :

Email : anysidayuzakaria@gmail.com
sms/ wtsapp : 017-7912993
Pendaftaran bengkel akaun offline masih dibuka, 

tarikh tutup penyertaan 29/04/14.